Deze website gebruikt anonieme cookies. Lees meer via Cookiebeleid link.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beste Walter,
Ik vind het zeer positief dat je tijd neemt om dergelijke zaken te duiden. In de praktijk ervaar ik eveneens dat het vaak allemaal niet zo nauw steekt. Stooklijnen die te hoog staan, proportionele regeling die proportionele regeling meer is, etc.. Soms ligt het aan de installateur die er wat sneller van af wil zijn, soms aan de gebruiker die vaak zijn oude gewoontes niet wil loslaten.
In ieder geval ontbreekt er kennis en is er een blijvende nood aan sensibilisering. Daar draag jij alvast je steentje toe bij.
Al een kleine 20 jaar probeer in aan cursisten en leerlingen iets dergelijks uit te leggen. Ik gebruik nu graag het voorbeeld van mijn aangekochte vrijstaande woning met twee verdiepingen. Daarin hebben de slaapkamers verschillende volumes, maar wel dezelfde venstergrootte. Natuurlijk staan er overal oerdegelijke gietijzeren radiatoren berekend volgens … de venstergrootte :-). Over overdimensionering gesproken! Een B11 Buderus gasketel van 32 kW uit 1998 deed de rest.
Na twee jaar de kat uit de boom kijken, wat monitoren en investeren in goed aangebrachte dakisolatie, heb ik mijn warmteverliesberekening grondig gemaakt en mijn ketel vervangen door staande condensatieketel van … 14,5 kW. Mijn SWW maak ik aan dmv een zonneboiler met ketelondersteuning.
Het was met spanning afwachten naar de eerste winterdagen begin dit jaar, maar mijn nieuw vermogen was dus zeker voldoende om mijn belangrijkste ruimtes (woonkamer, keuken, badk, slpk kinderen) perfect op de gewenste temperatuur te houden. Hierbij is de aanvoertemperatuur nooit boven 54°C gegaan bij -3°C overdag.
Een les die ik probeer mee te geven aan de toekomstige en huidige installateurs CV om te ‘durven’ verwarmingsketels met veel kleiner vermogen te plaatsen?
Dag Walter
Helemaal correct.
We proberen in de ondernemersopleiding met de cursisten deze inzichten mee te geven.
Mooi zo heb ik mijn oude radiatoren en convectoren van de jaren 60 laten hangen en kwam ik tot de vaststelling, door de aanvoer t steeds lager te zetten, dat een aanvoer van 40gr bij een buitent van -10gr voldoende is om 22gr te houden . Uiteraard na stevige isolatiewerken . Mijn 20j oude gasketel is nu buiten gebruik en een lucht/water wp moduleert rustig, en de energie hiervoor wordt grotendeels aangemaakt met pv panelen.
Dag Erik,
Dank je voor je reactie.
Dag Walter,
Heb dit al jaren ondervonden. Oude ketel
vervangen door een condenserende, met een Audit het nieuwe vermogen bepalen en dan de maximale keteltemperatuur begrenzen. Zelfs met convectoren
kan dit meestal 65°C zijn.
Weersafhankelijke sturingen in een goed geïsoleerde woning zijn overbodig. Een (OpenTherm) regelaar en de sturing van de ketel zorgen automatisch voor een zo laag mogelijke vertrektemperatuur, zo laag mogelijk vermogen, een Delta T vb 20°C en een tijdige opstart om de gewenste temperatuur steeds nauwkeurig te regelen. Besparingen van 30% zijn mogelijk.
Proficiat met je nuttige publicaties.
Vriendelijke groeten,
Richard Ectors
Dag Richard,
Bedankt voor je reactie.
Grappig om dit te mogen bekijken.
Ik heb deze keteltemperatuurverlaging toegepast op een installatie in Grimbergen waar de gasfactuur van +105k/jaar zakte naar -40k/jaar.
Hiervoor werden natuurlijk ook de oude bestaand ketels (3x Fröling van +1,6MW) vervangen door 2x Viessmann Vitocrossal300 CR3 (895kW) met Weishaupt Monarch WM-G20/2 branders.
Hiervan wordt steeds slechts 1 gebruikt, en de branders hadden ook nog betere afstelling nodig. (te hoog ingesteld minimum EN maximum vermogen, uitgevoerd door installateur)
Na verdere aanpassing van het gebouwbeheerssysteem, werd dit jaar pas de hoogste vertrektemperatuur van 58°C opgetekend.
En dat voor een hoop gebouwen van 1884-1998!
Dat is toch een zoveelste bewijs dat hydraulisch afregelen EN kennis je ver kunnen brengen 😉
Leuk om herkenbare verhalen te mogen lezen.