Klik op de afbeelding:
afbeelding artikel EN12828

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Van Der Casseyen Christophe

  Persoonlijk denk ik dat het weinig belang heeft (bij een ketel met lage doorstromingsweerstand) of de pomp op vertrek dan wel op retour staat, zolang de pomp zich ‘achter’ (stroomafwaarts) van het expansievat bevindt. In dat geval krijg je een drukverhoging bij draaien van pomp (expansievat houdt druk constant in retourzijde), in het andere geval een drukverlaging in de retour (expansievat houdt druk constant in departzijde) wat luchtproblemen kan opleveren (onderdruk). Een pomp langs vertrekzijde zit wel continu in hogere watertemperatuur (meer slijtage ?) terwijl een pomp langs retourzijde gevoeliger is aan slib ea verontreinigingen.

  1. monsterid
   Walter Van Noten

   Dank je voor je reactie, Christophe.

 2. vermeersch bruno

  Walter,
  Je plaatst de circulatiepomp op het vertrek en ik op de terugleiding.
  Dit voor de verlenging levensduur expansievat en voor licht schommelende drukmanometer van pomp te voorkomen.

  Wat is het schil tussen beiden?

  mvg,
  Bruno

  1. monsterid
   Walter Van Noten

   Dag Bruno,
   Viessmann heeft ons dit schema ter beschikking gesteld. Het was me nog niet opgevallen dat die pomp inderdaad in het vertrek staat. Bij een lage doorstromingsweerstand van de ketel, is er, denk ik, weinig verschil tussen plaatsing in de aanvoer of de retour.
   Als de doorstromingsweerstand van de ketel groot is, dan heeft dat gevolgen i.v.m. de druk aan het veiligheidsventiel en de onderdruk aan de aanzuigzijde van de pomp (i.v.m. cavitatie).
   Dat van die schommelingen op de manometer en de levensduur van het expansievat wist ik niet. Is dat effectief zo?

Geef een reactie