Avonturen in Texas en San Salvador

foto zwembad wapen

Dallas

Onderweg naar El Salvador, bezochten we eerst familie in Dallas. Enkele ooms en tantes van mijn vrouw behoren, al tientallen jaren, tot de talrijke Centraal Amerikaanse immigranten die wonen en werken in de Lone Star State. Hoewel we ondertussen goed en wel weer thuis zijn, ben ik nog niet bekomen van mijn Texas-cultuurshock.

Het is heet in Texas. Hoge temperaturen gecombineerd met een hoge vochtigheidsgraad maken het buiten erg onaangenaam. Lage temperaturen (<18°C) gecombineerd met een T-shirt maken het binnen erg onaangenaam. Laat je niet foppen door warm weer wanneer je naar de VS reist. Breng een sweater mee.

Door een speling van het lot heb ik nu een Texaanse neef (Randy) met een enorme Ford Atlas pickup truck die trots zijn wapens toont, houdt van BBQ en van George W. Bush (die in deze stad woont), maar niet van ObamaCare. Er klinkt een religieuze overtuiging in ongeveer alles wat hij zegt. Ik deel zelden zijn overtuigingen, maar het is een zeer aangename en slimme man.

foto denny's

De maaltijden lijken hier ontworpen voor een maximum aan calorieën en men dringt steeds aan op een grotere portie. Bij mijn steak werd een topping van gefrituurde scampi of uienringen aangeboden. Bij mijn zoete aardappel hoorde, naar het schijnt, karamel of marshmallows. Mijn voornemen om suiker uit mijn dieet te bannen wordt actief tegengewerkt. Je bent een mietje als je geen frisdrank uit een emmer drinkt. Water dient om het gazon te sproeien.

somthing blue

Ik probeerde water uit de drankenautomaat te nemen, maar ik kreeg… something blue.

Genoeg gelachen. Dallas is een prachtige, trendy stad waar je even gemakkelijk verfijnde keuken vindt als in Antwerpen. Microbrouwerijen zijn een rage in Texas en het bier dat ze maken is van het beste dat ik al heb geproefd. Het rundsvlees is hier, zoals bijna overal ter wereld, beter dan dat van ons. Bericht aan slagers, supermarkten en restaurateurs in Vlaanderen: Die grote magere biefstukken van witblauw rundsvlees…Ik vind ze niet lekker.

jfk

Hier stond Lee Harvey Oswald op een middag in november 1963. Het lijkt me haalbaar.

Ook al hebben Texanen de grootste auto’s ter wereld (brandstof kost hier maximum 2,5$ per gallon!), deze cowboys rijden veel gedisciplineerder dan Vlamingen.

Een Vlaming kan hier ook bijleren over ‘customer service’. Die is bij ons uitzonderelijk beter dan 7 op 10. Vertellen dat er een probleem is met je aankoop, maaltijdresten meevragen, iets terugbrengen dat je niet bevalt… In de VS is het nooit een probleem. Op restaurant word je telkens bediend door je beste vriend. Ik heb er steeds de indruk dat je goed kunt verdienen door maaltijden te serveren met veel sympathie.

El Salvador in elf woorden

Met dit land in Centraal Amerika ben ik ondertussen al wat langer vertrouwd, maar dat vertrouwen kan gevaarlijk zijn. Lees het reisadvies voor El Salvador om te weten wat ik daarmee bedoel.

Tijdens onze vorige verblijven heb ik me daar geen seconde om bekommerd, maar we komen hier voor het eerst met onze 3-jarige dochter. Mijn voorzichtigheid grenst dit keer aan het paranoïde en mijn honger naar inzicht in de veiligheidsproblematiek van het land is plots sterk gegroeid.

Het land, onze familie en vrienden hier liggen mij nauw aan het hart en het voelt ongemakkelijk om bezorgheden te uiten bij deze mensen die zelf hun kinderen moeten grootbrengen in deze risicovolle omgeving.

Tot daar het slechte nieuws, want El Salvador is ook dolle pret en hier een familie verwerven is één van de beste dingen die me ooit overkwam. Ik vat het in enkele woorden samen.

fiesta

Het heeft tijd gekost om eraan te wennen, maar Latino’s vieren alles. Je verjaardag is hier geen futiliteit. Ook niet voor een man die, bijvoorbeeld, 43 wordt. Een nieuwe auto, een nieuwe klant, geslaagd, gebuisd… het moét worden gevierd.

familia

Ons korte verblijf is een aaneenrijging van familiefeesten, diners, lunches en bezoeken aan een oneindige reeks vrienden, opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven en nichten.

Música

Natuurlijk geen feestje zonder muziek. Ik kan me voorstellen dat er meer Spaanstalige dan Engelstalige liedjes bestaan. Ik kan me evengoed voorstellen dat mijn vrouw ze allemaal van buiten kent.

Paracaídas

In El Salvador zijn parachutisten -party crashers- heel normaal. Net zoals de mensen die, na een hoogdravende en plechtige belofte om naar je feestje te komen, hun kat sturen.

Apodos

macho

El Macho: “Young love is beautiful, no?”
Gru: “They’re not in love. They hardly know each other.”
El Macho: “You are right cabeza de huevo: They must get to know each other better.”

Net zoals El Macho in “Despicable Me”, zijn de goedlachse Salvadoranen bliksemsnel met het uitdelen van bijnamen. Een dikke man met een bleke huid is “zakje room” of “champignon”, iemand die nogal vaak naar de tandarts moet, heet “krokodil”. Ik ben Casper.

casper

Sol

Het zal je niet verwonderen dat het warm is in dit subtropische land. Gelukkig minder dan in Texas. De hangmat is een uitgelezen plaats om de warmste periodes van een dag te doorstaan.

hangmat

Salimon

De goddelijke combinatie limoen/zout past bij alles onder een tropische hemel. Ik was ooit verbaasd dat dat zelfs voor bier geldt.

salimon

Mar

San Salvador ligt op een half uur rijden van de Pacific. Vamos a la playa! Het strand was nooit mijn favoriet, maar je hoeft hier niet te drummen met duizenden anderen voor een vierkanten metertje. Iedereen krijgt, royaal, enkele tientallen lopende meters om te genieten van een memorabele zonsondergang.

mar

Montaña

Zelf heb ik altijd meer een boon gehad voor de wouden en koffieplantages van de Centraal Amerikaanse hoogvlakten, waar het klimaat kan worden samengevat als “lente” en de omgeving als “diepgroene rust”. Mijn lievelingskleur!

montana

Pupusas

Maïstortillas, zwarte bonen en kaas zijn de basiselementen van een maaltijd in Centraal Amerika. In El Salvador worden ze gecombineerd tot een gevulde tortilla, de “Pupusa”. De pupusa is een nationale trots. Ik ben er niet zo gek van, maar dat houd je hier beter voor jezelf.

pupusas

Pupusas

Fruta

Ik kom wel eens op de vreemdelingenmarkt in Antwerpen en dacht alle fruitsoorten te hebben gezien. Naast ananas, mango‘s, bananen, papaya’s, watermeloenen, avocado’s, vind je hier: jocotes, jícamas, mamones, anonas, marañones, paternas and so much more…

jicama

Ik verzin dit niet: Jícama

 

Wat heb jij deze vakantie gedaan? Deel een speciale ervaring in het tekstvak hieronder. 

Deel dit artikel met jouw LinkedIn contacten, Facebook vrienden, Twittervolgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat mensen in jouw netwerk kunnen meegenieten.

3 Comments

  1. Mijn vakantie komt nog en ik kijk er naar uit. Zeker na het lezen van deze prachtige belevingen. En die Pupusas die zou ik weleens willen proeven.

    • Naam bedrijf of organisatie: okcreations

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...