Moderne pompen: Ideaal vs Realiteit

Moderne pompen: Ideaal vs Realiteit

Het ideaal

Handleiding heimeier standaard:

Handleiding  Danfoss RA-N:

 

M.a.w. het aanbevolen drukverschil is 0,5 (!) tot maximum 2m. Het ventiel wordt opengeduwd bij verschildrukken > 6m

Handleiding Heimeier eclipse:

De realiteit

 

Hoera voor autoadapt!

Opvoerhoogte: 9m!

Ondertussen weet je wat dat doet met het bewegingsbereik van de ventielen:

Proporotionele band grondig gereneweerd.

Erger:

Uit de handleidingen (begin van dit stuk)  bleek dat de kleppen van hun zittingen worden geduwd bij opvoerhoogten tussen 2,5 en 10m

Zou het kunnen dat thermostaatkranen niet het verdiende aanzien genieten omdat wij ze verkrachten?

Ooit een warme radiator tegengekomen bij een omgevingstemperatuur die onmiskenbaar boven het setpunt van de thermostaatkraan ligt?

Je weet nu waarom.

Graag gedaan!

Zoals je ziet, komen we in de praktijk vaak pompen tegen met opvoerhoogten van 12m of meer.

Wij zouden graag eens een berekening zien die dergelijke ontwerpkeuze, voor een mengkring met radiatorcircuit, illustreert.

In ons virtueel labo plaatsten we de verste radiator op 100m afstand van de pomp. We tonen je tot welke opvoerhoogte dat leidt in een conservatieve berekening.

In ruil voor een antwoord op volgende vraag, in het commentaarveld hieronder: Waarom worden pompen zo overdreven gedimensioneerd?

GRATIS: Masterclass

“Hoe giet je een stalen installatie vol water zonder problemen met corrosie te verwachten?”

Vergeet dit bericht niet te delen, want:

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Willemen Karl

    Volgens mij is het aantal probleemgevallen in de praktijk = het aantal bestaande installaties * coefficient die het aantal gebruikers uitdrukt dat er niks van snapt (= geschat op 0.8 à 0.9 ; helaas stijgend).

    Nu is het niet de taak van de gebruiker om de techniciteit van de CV installaties te begrijpen, dus is een juistere formule wellicht te zoeken in parameters die de competentie van de installateur uitdrukken, maar wil ik me om deontologische redenen niet aan wagen.

    Of om het eenvoudiger uit te drukken: ik ken weinig tot geen “moderne/nieuwe CV installaties die behoorlijk en energiezuinig werken volgens evenwichtige ontwerpcondities”.

    Het probleem is niet dat we dat niet weten, het probleem is dat, Havacman en andere goedmenenden uitgezonderd, er amper iemand om geeft.

    Helaas, er zou een gi-gan-tische hoeveelheid energie gespaard kunnen worden, en een nog grotere hoeveelheid frustratie vermeden. Gelukkig zijn er boeren die koppig verder blijven ploegen 🙂

  2. dewulf harry

    Beste Walter,

    Dit fenomeen is me bekend. In de praktijk is het aantal probleemgevallen waarbij het ventiel daadwerkelijk wordt opengeduwd lager dan wat de cijfers voorspellen… raar maar waar.

    Waarom grote opvoerhoogten?: een gevolg van moderne evolutie. Er worden te gemakkelijk “alpexjes” gelegd die te klein gedimensioneerd zijn. Bij regime 75/65 krijg je dan maximaal 1600 watt bij normale watersnelheden en stromingsgeluiden.

    Hierdoor wordt er gespeeld met hogere opvoerhoogtes. Absurd hoge waarden trouwens. Deze trend zet zich in alle categorieën verder.

    Ik citeer een installateur: “voor vloerverwarmingscollector met 12 kringen leggen we alpex 26”

    i.p.v. we hebben 2,5m3/h nodig aan een opvoerhoogte van 2 meter….

    Hoe dan ook, je opvoerhoogte onder 2 meter houden met moderne installatiediameters lijkt me bijna onmogelijk, conservatieve diameters en materialen zijn hiertoe beter geschikt.

    Je slaat de nagel trouwens weer op de kop.

Geef een reactie