Is overheidsgeld voor zonneboilers goed besteed?

Is overheidsgeld voor zonneboilers goed besteed?

afbeelding energieverbruik - kopie

Ooit was ik op cursus bij een zonneboilerfabrikant. De cursist naast mij, net zoals ik door zijn werkgever gestuurd, bleef me maar toefluisteren dat hij die zonneboiler een slechte investering vond.

Ik was verliefd op die prachtige technologie. Ik was ervan overtuigd dat de zonneboiler een rol zou gaan spelen in de strijd tegen “global warming”.

De kritiek van mijn medecursist leek me daarom niet constructief. Ook al verzekerde hij me dat hij met rationeel energieverbruik was begaan.

Later, toen ik rendabiliteitsberekeningen ging maken, begon het me te dagen dat ik het inzicht van die man misschien had onderschat.

De overheid is bereid tot 3000€ bij te passen voor de installatie van een zonneboiler in een nieuwe of een bestaande woning.

Het is evident dat thermische zonnepanelen energie besparen. Ik heb alleen het gevoel dat er iets schort aan de prioriteiten in de globale strategie van de overheid voor een rationeler energieverbruik.

Berekeningen

Met deze online tools kun je zelf rendabiliteitsberekeningen maken voor zonneboilers:

http://www.energiesparen.be/energiewinst/zonneboiler

http://opbrengstberekening.belsolar-zonneboiler.be/

Met het standaard rekenformulier voor een bestaande woning kreeg ik op energiesparen.be volgend resultaat:

zb1

zb2

Bedenkingen bij de terugverdientijd

De “vooropgestelde gemiddelde opbrengst” ≈1500kW/jaar.

Mogelijk gaat men hier uit van een bruto energiebehoefte voor sanitair warm water (SWW) van 3000kWh per jaar (~4inwonders) en dat de zonneboiler daarvan de helft kan leveren (dekkingsgraad 50%).

De dekkingsgraad staat of valt met een foutloze installatie en indiensstelling (commissioning).

De warmtebehoefte voor SWW is evenredig met het aantal inwoners. Minder inwoners betekent dus minder besparing.

De vooropgestelde prijs van 4240€, inclusief plaatsing en btw, is niet evident voor een product van een Duitse fabrikant. Onder meer omwille van complicaties en veiligheidsoverwegingen bij dakwerken.

De terugverdientijd van 18,5 jaar overschrijdt mogelijk de gezonde levensduur van minstens 1 component van de installatie. Men houdt geen rekening met onderhoud en defecten.

Internal Rate of Return

zb7

Met de gegevens voor de berekening op energiesparen.be, krijg ik voor de IRR, bij een gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van 7% voor brandstof, waarden tussen 0 en 5%. Afhankelijk van het scenario.

Als je met het vooropgestelde investeringsbedrag van 4220€ toekomt en als er niets fout gaat, dan krijg je, subsidie inclusief, dus een investering met hoogstens een matig rendement.

Energiebesparing in perspectief

De bruto warmtebehoefte voor SWW per persoon bedraagt ongeveer 2kWh/dag of 750 kWh/jaar. Voor een gezin van 4 personen is dat “slechts” 3000kWh op 1 jaar. Waaraan een goede zonneboiler ongeveer de helft bijdraagt.

zb5

Zie ook: 7 redenen om SEWTHA te lezen.

Contrasten

1500kwh per jaar besparen op SWW geeft 30000kWh op 20jaar.

In een Mechelse school bespaarden we 150.000kwh op 5 maanden. Ongeveer 20%. Door de regeling te optimaliseren terwijl we naar de gasteller bleven kijken. Het heeft mijn klant minder gekost dan 3000€. Lees hier alle details.

Het is verbluffend hoe iedereen schijnt te beseffen, dat je in veel scholen en overheidsgebouwen een pot goud kunt verdienen door ons leefmilieu minder te verknoeien.

Mijn remedie spreekt, in vergelijking met de aanschaf van een fonkelnieuwe zonneboiler, minder tot de verbeelding… Maar ze genereert wél significante resultaten.

Aanbeveling

Onlangs zag ik een presentatie van het energiebeheersysteem van Nanogrid (Erembodegem). De omvang van hun klantenkring bewijst dat hun product zowel betaalbaar als opwindend is.

Als je, als particulier, goedkoop en efficiënt wil bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot, registreer je op energieID.be voor opvolging van je verbruik en om te vergelijken met gelijkaardige woningen.

Als je plannen voor een zonneboiler koestert: wees voorzichtig met wat je wenst. Laat een gedetailleerde technische en financiële berekening maken door een onafhankelijke studiedienst.

Alsjeblief, zeg me dat ik me vergis

Als je het niet met me eens bent: ik hoop dat je in het tekstvak hieronder kunt aantonen dat mijn redenering fout, onvolledig of misplaatst is, want mijn liefde voor de technologie is nog lang niet verdwenen.

Ik begrijp ook dat het geven van de juiste stimulansen een complexe materie is en het resultaat van compromissen. Afgeven op de overheid heb ik altijd al te gemakkelijk gevonden. Mijn bedenkingen zijn dan ook expliciet “constructief”.

Deel dit artikel met jouw LinkedIn contacten, Facebook vrienden, Twittervolgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat mensen in jouw netwerk van deze informatie profiteren.

 

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Van Hecke Filip

  Beste Mr Van Noten,

  Ik heb toevallig uw blog ontdekt. Als specialist in thermische zonnesystemen wil ik toch enkele bemerkingen maken op uw artikel.

  Een thermische zonnesysteem is eigenlijk de meest zuivere vorm van hernieuwbare energie. In België zijn vooral zonneboilers gekend voor warm tapwater bereiding. In Duitsland is het merendeel van thermische zonnesystemen verwarmingsondersteunend.

  De subsidie is dan ook 4 x hoger voor deze systemen t.o.v. tapwater zonneboilers. Deze grote systemen zijn uiteraard duurder maar de opbrengst is ook 3 tot 4 maal hoger.
  Goede thermische zonnesystemen hebben een levensduur van meer dan 30 jaar! En energieprijzen zullen blijven stijgen in de toekomst wat de besparing ten goede komt.

  Wat zou de reden kunnen zijn dat er op energiesparen.be geen mogelijkheid is om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen?

  Door de huidige lage gas- en stookolieprijzen is de terugverdientijd van ieder hernieuwbaar verwarmingssysteem te lang en zorgen de hoge electriciteitsprijzen voor een kortere terugverdientijd van PV panelen.

  Als we onze politici mogen geloven rijden we binnenkort dus, met zijn allen, met een elektrische wagen die wordt aangedreven door elektriciteit opgewekt door… waarschijnlijk nieuwe gascentrales!

 2. Boelens

  Hallo ik geef aan onze klanten/installateurs de raad om niet te investeren in zonnecollectoren maar de oppervlakte te benutten met zonnepanelen die elektriciteit opwekken hiermee kan je gratis SWW aanmaken . (Ze zijn ook interessanter voor het e-peil bij nieuw bouw.) Gecombineerd met een warmtepompboiler of warmtepomp waar mogelijk.
  mvg Erik
  ps enorm interessante site ik dank u daarvoor

  1. monsterid
   Walter Van Noten

   Dank je voor je reactie, Erik

 3. dewulf harry

  dit is zowaar de verwoording van wat mijn bevindingen ook waren…..

  1. monsterid
   Walter Van Noten

   Dank voor je reactie, Harry.

 4. Leyn

  Weten jullie dat er ernstige problemen zijn met zowel de leveringstijd als kwaliteit van de nieuwste generatie BUDERUS-zonneboiler SKS 5.0
  Ik bestelde de mijne eind maart 2015. We zijn nu oktober en er zal voor december 2015 zeker NIET geleverd en geplaatst worden. Waardoor ik zelf de overheidspremies dreig te mislopen. En wie plaatst nu trouwens een zonneboiler midden de winter op zijn dak.
  Heb ik de verkeerde beslissing genomen door voor een zonneboiler te gaan?

  1. monsterid
   Walter Van Noten

   Het aantal inwoners, verbruik warm water, daktype, dak-oriëntatie, bestaande of nieuwe woning, de overheidspremie,…
   Het zijn allemaal factoren die bepalen of een zonneboiler een interessante investering is.
   Met mijn blog heb ik willen aantonen dat het in veel situaties niet het geval zal zijn.
   Waarom kozen jullie voor een zonneboiler? Werd er een rendabiliteitsberekening (kosten-batenanalyse) gemaakt?

   1. Fillet Carlo

    Hallo,

    bedankt voor jullie mail, misschien komen jullie me wel eens van pas.

    Grts ziet er precies interessant uit !

    Mvg carlo

Geef een reactie