Als bedrijfseigenaar weet je dat energiekosten een aanzienlijke hap uit je budget kunnen nemen. Je HVAC-systeem is vaak een van de grootste energieverbruikers in je bedrijfspand, Niet enkel stijgende energieprijzen geven een goede reden om je verbruik te verlagen, Bedrijfsgebouwen moeten een minimum EPC label E halen tegen 2030. Dus redenen genoeg om je systemen te optimaliseren.
In dit blogartikel bespreken we praktische ‘tips en trics’ waarmee je HVAC-systeem efficiënter werk. We gaan verder dan de basis aanbevelingen die je elders vindt en we bekijken geavanceerde strategieën om je energieverbruik te verlagen.
1. Ken je verbruik
Laat we er niet flauw over doen: je gaat je verbruik niet rationaliseren zonder je ogen strak te richten op de energiemeters. Tegenwoordig kun je deze taak op een budgetvriendelijke manier uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
We denken hierbij aan geautomatiseerde opname van de meterstanden en een energiemonitor waarbij het verbruik kunt vergelijken met dat van andere gebouwen. Er hoort een duidelijk verband te zijn tussen de buitentemperatuur en het energieverbruik van hvac-systemen. Een energiemonitor houdt daar rekening mee en brengt dat verband in beeld.
1. Aangepaste systeemtemperaturen.
Het is belangrijk om de werkingstemperatuur van de condenserende ketel zo laag mogelijk te houden omdat dit de efficiëntie van de ketel verhoogt. Een lagere temperatuur zorgt ervoor dat de ketel in het condenseergebied werkt en het gehele systeem minder warmteverliezen heeft. Anderzijds, het setpunt voor het ijswater zo hoog mogelijk houden vermindert het energieverbruik, aangezien de chiller minder hard hoeft te werken om het water te koelen, wat leidt tot lagere operationele kosten en minder belasting van het systeem. Automatisering van deze temperatuurniveaus in functie van de buitentemperatuur zorgt voor optimale efficiëntie en comfort en verlaagt de energiekosten voelbaar.
3. Aangepaste bezettingstijden
Het is cruciaal om het gebouw alleen op comforttemperatuur te brengen wanneer er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn, zowel voor verwarming als koeling. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en verlaagt de energiekosten aanzienlijk. Vooral het ventileren van een leeg gebouw is uiterst inefficiënt en verspilt veel energie, aangezien er vaak geen behoefte is aan frisse lucht of temperatuurregeling voor een leeg bedrijfsgebouw. Door het HVAC-systeem te programmeren om alleen tijdens bezette uren te werken, wordt energieverspilling geminimaliseerd en de levensduur van de apparatuur verlengd.
4. Free cooling
In de winter is het uitschakelen van de koeling en het gebruik van free cooling een slimme manier om energie te besparen. Bij free cooling wordt de koeling verzorgd door de buitenlucht, zonder dat de chiller hoeft te werken. Dit kan vaak met behulp van ventilatiegroepen, die de koude buitenlucht naar binnen brengen en zo het gebouw koelen. Dit is een kostenefficiënte oplossing vergeleken met de eerder prijzige functie ‘free cooling’ bij ijswatermachines. Door slim gebruik te maken van de beschikbare koude lucht, kunnen energiekosten aanzienlijk worden verlaagd en het systeem efficiënter worden gebruikt.
5. Opgelet voor free cooling
Het risico van free cooling met ventilatiegroepen is dat dit wordt gerealiseerd door kleppenregisters die het ventilatiedebiet verhogen boven het niveau van hygiënische ventilatie. Problemen met de werking van deze registers kunnen ertoe leiden dat het verhoogde ventilatiedebiet blijft aanhouden tijdens momenten dat er moet worden verwarmd. Dit resulteert in onnodig warmteverlies en verhoogde energiekosten, omdat het systeem harder moet werken om het gebouw te verwarmen. Daarom is het essentieel om de werking van kleppenregisters regelmatig te controleren en te onderhouden om dit risico te minimaliseren. Denk eraan problemen met kleppenregisters zijn doorgaans niet zichtbaar van buitenaf.
6. De hete stookplaats
Een hete stookplaats heeft aanzienlijke nadelen: warmteverliezen door grote verplichte verluchtingsopeningen waardoor de ruimte praktisch buiten staat, schade aan regelapparatuur en elektronica door oververhitting, en een ongemakkelijke, ongezonde werkplek voor onderhoudstechnici. Door de werkingstemperatuur van condenserende ketels te verlagen, verminderen de warmteverliezen. Het ontkoppelen van installaties voor sanitair warm water in de zomer voorkomt eveneens onnodige warmteverliezen. Daarnaast zorgt het instellen van aangepaste bezettingstijden voor verwarming ervoor dat het gebouw alleen wordt verwarmd wanneer nodig, wat energieverspilling en oververhitting van de stookplaats verder vermindert.
Je kunt vast overwegen om naakte delen in de stookplaats te isoleren, maar er is nog een gratis manier om warmteverliezen in de stookplaats te verlagen.
7. Verwarming uit in de zomer
Het uitschakelen van de verwarming in de zomer is essentieel om warmteverliezen in de stookplaats en elders in het gebouw te voorkomen. Deze verliezen kunnen aanzienlijk zijn en onnodige energiekosten veroorzaken. Als de cv-installatie is gekoppeld aan de installatie voor sanitair warm water, onderzoek dan de mogelijkheid om deze te ontkoppelen. Een goede regeling of GBS schakelt de verwarming automatisch uit boven een bepaalde buitentemperatuur, wat bijdraagt aan energiebesparing en verhoogde efficiëntie. Hierdoor wordt onnodig gebruik van de verwarmingsinstallatie voorkomen en de levensduur van het systeem verlengd.
8. Let op de regelkleppen
Heb je afgifte-elementen die zowel kunnen koelen als verwarmen, bijvoorbeeld bij ventilo-convectoren en koelbalken? Dan is het cruciaal om tijdens onderhoud zorgvuldig te controleren of alle kleppen goed afsluiten. Dit voorkomt dat het systeem tegelijk koelt en verwarmt, wat een enorme verspilling kan veroorzaken. Een goede werking van de kleppen zorgt ervoor dat het systeem optimaal functioneert en een comfortabel binnenklimaat handhaaft. Regelmatige en grondige controles zijn daarom essentieel om dit te waarborgen.
9. Ken de instellingen op je GBS
Het opvolgen van een short list van belangrijke parameters in het gebouwbeheerssysteem (GBS) is essentieel voor efficiënt energiebeheer. Bijvoorbeeld: de in- en uitschakeltijden van installatiedelen en comfortperiodes. Zorg dat verwarming, koeling en ventilatie alleen actief zijn wanneer het gebouw bezet is en dat onnodig energieverbruik tijdens leegstand wordt voorkomen. Verifieer de automatische uitschakeling van bepaalde systeemdelen op basis van de buitentemperatuur. Dit helpt om energie te besparen bij mild weer.
Daarnaast moeten, voor alle ruimtes, de setpunten voor ruimtetemperatuur nauwkeurig worden bijgehouden. Te hoge of te lage setpunten (voor koeling) kunnen leiden tot overmatig energieverbruik. Behoud een voldoende groot verschil tussen de setpunten voor verwarming en koeling. Schakel de klimaatregeling uit in ruimtes buiten gebruik
Pas de temperatuurniveaus voor verwarming en koeling aan de buitentemperatuur aan. Dit verhoogt de efficiëntie en voorkomt onnodige belasting van het systeem.
Regelmatig opvolgen en bijstellen van deze parameters zorgt voor optimale prestaties en een consistent comfortabel binnenklimaat. Door bijvoorbeeld de setpunten dynamisch aan te passen aan de buitentemperatuur en de werkelijke bezettingsgraad van het gebouw, kan het energieverbruik aanzienlijk worden verminderd zonder in te boeten aan comfort. Regelmatig onderhoud en controle van de kleppen en regelmechanismen zijn eveneens cruciaal om de betrouwbaarheid en efficiëntie van het systeem te waarborgen.
10. Vraag professionele hulp
Het is belangrijk om hulp te vragen van een professional bij het beheren en optimaliseren van uw HVAC-systeem. Specialisten met specifieke ervaring en routine kunnen waardevolle inzichten bieden en problemen voorkomen die u mogelijk over het hoofd ziet. Ze kunnen niet alleen helpen bij het nauwkeurig afstellen van alle parameters, maar ook bij het uitvoeren van regelmatige controles en onderhoudswerkzaamheden.
Het is verstandig om een professional te raadplegen om uw onderhoudscontracten te laten nakijken en optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat alle aspecten van uw HVAC-systeem regelmatig en correct worden onderhouden, waardoor de levensduur van de apparatuur wordt verlengd en de efficiëntie wordt gemaximaliseerd. Een goed onderhouden systeem functioneert betrouwbaarder, verbruikt minder energie en biedt een hoger comfortniveau voor de gebruikers van het gebouw.