Thermostaatkranen vervullen een sleutelrol in de strijd tegen energieverspilling. De technologie bestaat al lang en ik heb af en toe de indruk dat ze wat wordt geringschat omdat men denkt dat er nu betere en meer moderne alternatieven zijn.
Zeker voor bestaande gebouwen zijn die alternatieven schaars.
Een blog met technische details over het grote besparingspotentieel van thermostaatkranen komt er nog.
Met dit bericht wil ik gebruiksinformatie geven. Dit moet je weten:
Een thermostaatkraan is een temperatuurregelaar
Dat wil zeggen dat je er de gewenste temperatuur op instelt. Vaak worden ze als gewoon manueel ventiel behandeld:
We zetten ze op maximum als we het te koud vinden en op minimum wanneer het te warm is.
De fabrikant zet op de thermostatische kop geen temperatuurindicatie, maar cijfers van één tot vijf. Drie komt ongeveer overeen met comforttemperatuur. Pas die instelling, volgens persoonlijke behoefte, heel geleidelijk naar onder of naar boven aan.
Eens jouw ideale instelling is gevonden, hoeft die in principe nooit meer te veranderen.
.
De thermostaatkraan regelt de verwarming niet alleen
In de stookplaats wordt de temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt aangepast aan de veranderende buitentemperatuur.
Met die watertemperatuur geven de radiatoren, onafhankelijk van het weer, steeds de juiste hoeveelheid warmte om binnen de comforttemperatuur te realiseren.
Geef de sensor ruimte
Om de temperatuur te regelen moet de thermostatische kop de ruimtetemperatuur zo goed mogelijk “voelen”. Hang er dus geen gordijn over. Zet er geen spullen rond.
Alles wat een microklimaat rond de sensor creëert, beïnvloedt de werking.
Geef alle thermostaatkranen van een kamer dezelfde instelling
Een ongelijke instelling creëert onbalans.
Samen verwarmen de radiatoren gelijkmatiger en meer comfortabel. Met een lagere watertemperatuur en een hoger rendement.
Doe het licht uit en zet de verwarming af
Het is vanzelfsprekend dat de laatste het licht uitdoet. Waarom leeft die gewoonte veel minder voor de verwarming?
De schakelaar van de verwarming heet “thermostaatkraan”: Bij het binnenkomen stel je ze in op “3” (~20°C). Vóór je weggaat op “2” (~ 16°C).
Ook wanneer ramen of deuren open gaan voor verluchting moet de verwarming af.
Als de radiator niet snel warmte geeft na het “aanzetten” van de thermostaatkraan, dan is er een defect, een foute instelling in de stookplaats of een probleem met het concept van de regeling.
Het gebouwbeheersysteem dat iedereen zich kan veroorloven
In utiliteitsgebouwen is een afzonderlijke temperatuurregeling voor elke ruimte een must.
Daarvoor zijn thermostaatkranen, met grote voorsprong, de eenvoudigste en goedkoopste oplossing.
Je kunt bovenstaande instructies perfect ondersteunen door de thermostaatkranen te blokkeren op 2 gewenste instellingen: een hoge en een lage.
Zo kun je, blindelings en bliksemsnel, elke radiator gelijk instellen en wordt de gescheiden ruimteregeling heel praktisch.
Moet er nog iets worden gezegd over het gebruik van thermostaatkranen? Deel jouw inzichten in het tekstvak hieronder.
De toepassing van deze instructies verlaagt gegarandeerd de consumptie van gas of stookolie.
Dus, deel dit artikel met jouw LinkedIn contacten, Facebook vrienden, Twittervolgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.
Wat hier onbesproken blijft is dat achter (sommige) radiatorkranen = op het ventiel zelf nog een regelaar zit die de doorstroming kan regelen. Toen mijn radiator niet echt lekker warm wilde worden kwam ik daar achter.
Die regelaar stond veel te laag zag ik aan de cijfertjes die erop staan. Als je het wieltje naar je toe trekt kan je hem verdraaien en zo de doorstroming verbeteren.
Goedemiddag ik kwam deze site tegen bij het zoeken naar wat de cijfers op de thermostaatknop betekenen kwa tempratuur, echter komt dat niet overeen met wat ik in de prakrijk ervaar, ik heb verwarming doormiddel van blokverwarming en als ik de knop op * zet gaat die open als het kouder is dan 14 graden en in de woonkamer zet ik ik hen zelden hoger dan 2 omdat het dan 20c wordt in huis, dat komt dus niet overeen met wat ik op internet tegen kom over de cijfer/temperatuur aanduiding.
Dag walter, de thermostaatkraan is gisteren afgebroken (kan dit van ouderdom zijn?) Er staat Selfmatic M50 op, wat betekent dit? Ik weet niet welke ik moet kopen, deze vind ik nergens terug. Kan u me helpen welke en waar ik moet kopen? Het is een huurhuis, dus graag niet te duur aub. Bedankt
Hey Frank,
Ik heb op al mijn radiatoren thermostatische kranen staan. Plus, dat ik tegen de muur ook nog een kamerthermostaat met lcd heb hangen.
Hoe werk die dan in combinatie met elkaar..
Welk is dan de masterthermostaat ?
Grtn .
Hallo
Ik heb eigenlijk een vraagje.
De kamerthermostaat op hoeveel moet die staan voor een optimale werking vd termostaatischkranen. Ze hebben mij gezegt dat deze vrij hoog mag staan als je termostatischekranen hebt. Maar ik wil niet te veel verbruiken. En dat gevoel heb ik wel als mijn kamerthermostaat zo hoog staat.
Mtvg
Cosemans Diane
Een beetje een oud topic maar voor mij thuis recent. Een loodgieter heeft mij aangeraden om ook met thermostatische kranen te werken en de kamerthermostaat enkel te laten werken als ‘timer’. Dus enkel aan van bijvoorbeeld 6u tot 21u. Nu merk ik dat de ketel continu draait en dat de leiding vertrekkende van de ketel ook continu warm is. Dan vraag ik mij af waar de besparing ligt? Ik heb wel nog geen sensor voor de buitentemperatuur. Blijkbaar is dit wel aan te raden?
Je zegt ook dat er 1 manuele kraan moet zijn maar bij mij zijn ze allemaal uitgerust met een thermostatische kraan.. De uitleg is dat de pomp, die frequentiegestuuurd is merkt als alle kranen dicht staan en zal trager (of niet?) pompen. Kan dit wel? Het is een daalderop Cube one..
Dank voor uw uitleg! Kan u even meegeven waarom men niet simpelweg de temperaturen aangeeft ipv 1-5?
Ik ben op zoek naar een temperatuurknop die geen stand 5 kent (en dus begrenst rond ongeveer 24 graden). Bestaat dit? In ons bedrijf krijgen we het immers niet afgeleerd om de radiatoren op stand 5 te plaatsen…
Groeten,
David
Kan ik alle radiatorkranen vervangen door thermostatische kranen of moet er 1 verwarmingselement voorzien blijven van een gewone kraan die altijd open blijft staan?
Dat is een goede vraag.
Ik schreef bovenstaande in de context van een utiliteitsgebouw.
Het gaat dan over ketels met grotere vermogens, en over specifieke hydraulische schema’s.
In een woning, ook bij mij thuis, zijn de radiatoren vaak rechtstreeks aangesloten op een compact verwarmingstoestel.
Voor een stabiele werking en temperatuurregeling, moet je dergelijk toestel, continu, goed met water laten doorstromen.
Dat kun je onder meer doen door 1 radiator een manueel ventiel te geven (zoals bij mij thuis).
Bedankt voor je reactie en groeten,
Walter
Walter,
Ik ben zelf een groot voorstander van thermostatische kranen. Persoonlijk vind ik dit ook een van de beste manieren om een ruimte makkelijk en energiezuinig te verwarmen. Ik kom jammer genoeg nog dagelijks installaties tegen die door een klassieke aan/uit thermostaat of door een opentherm kamerthermostaat gestuurd worden met alle problemen als gevolg om alle ruimtes op de juiste temperatuur te krijgen en te houden.
Het ergste vind ik dan nog dat veel ketelfabrikanten het kamerthermostaat verhaal blijven verdedigen, nu moet het zelfs nog via de app kunnen .
Het is inderdaad hoog tijd om de gebruiker goed te informeren over het gebruiksgemak en de besparingen van thermostatische kranen.
Marnik
Dag Marnik,
Bedankt voor je reactie.
Dag Marnik,
Bedankt voor je reactie
Hallo Walter,
De thermostaatkraan is inderdaad een miskende en dikwijls verkeerd gebruikte regelaar. Al gebruik ik liever het woord temperatuurbegrenzer ipv temperatuurregelaar. En in combinatie met een goede weersafhankelijke regeling kan hier inderdaad een hoge graad van comfort bereikt worden en toch een energiezuinige oplossing met een toch beperkt prijskaartje.
Een weersafhankelijke regeling die zowel uitgaand vermogen als temperatuur regelt is ideaal en in sommige gevallen kan deze op de ketel worden geklikt of zit hij zelfs reeds in de ketel, en dan is de enige mogelijke winst nog de ketel uitschakelen als er nergens meer vraag is.
Groeten Frank
Frank Verhasselt is één van de meest ervaren technici en lesgevers van de firma Junkers. Bedankt voor jouw bijdrage, Frank.