De HVAC van de toekomst doet misschien onwillekeurig denken aan geavanceerde technologieën en trendwoorden als ‘internet of things’, ‘smart buildings’, ‘big data’ en ‘artificiële Intelligentie’. De nadruk mag van ons wat meer liggen op dat ander woord dat de laatste tijd een beetje uit de mode is geraakt: ‘Eenvoud’
Let op hybride
Ongeveer 25 jaar geleden had Viessmann een kant-en-klare hybride oplossing voor de verwarming van grotere gebouwen: een combinatie van een condenserende met niet-condenserende ketel. Het idee was: je betaalt 1 duurdere condenserende ketel (inox) en 1 goedkopere niet-condenserende ketel. Viessman voorzag een aangepast regelalgoritme dat deze hybride-installatie bijna even efficient maakte als een casccade van 2 condenserende ketels. De regeling zorgde ervoor dat de niet-condensernde ketel enkel bijtrad wanneer de warmtevraag een zeker maximum overschreed. Volgens bouwfisyca en weersomstandigheden is dat eigenlijk bijna nooit. Tegelijk zorgde die regeling er, met behulp van temperatuursensoren en regelorganen, er ook voor dat de niet-condenerende ketel nooit zou worden blootgesteld aan ongewenste condensvorming in zijn rookgassen. De R&D-afdeling Viessmann voorzag in alles: de ketels, de regelorganen, de regeling zelf en gedetailleerde schema’s en documenatie voor de bouw van de installatie.
Van de tientallen installaties die wij ondertussen tegenkwamen was er geen enkele volgens deze voorschriften gebouwd. Telkens met een laag installatie-rendement en schade aan de onderdelen als gevolg.
Blijkbaar was het telkens in de uitvoeringsfase foutgelopen. De schema’s werden niet letterlijk gevolgd of de uitvoerders plaatsen hun eigen regeling met zelfgemaakte algortimes. Wat zou er gebeuren als een willekeurig studiebereau een ontwerp maakt voor combinatie van warmtepompen, ketels, zonneboilers en god-weet-wat-nog-allemaal? We willen niemand met de vinger wijzen. Mensen zijn doorgaans maar in staat om meer complexe opdrachten foutloos uit te voeren waaneer die gepaard gaan met een zekere routine. Er zijn vast witte raven en uitzonderingen, maar als opdrachtgever ben je gewaarschuwd. Dit is een uitnodiging aan ontwerpers om zoveel mogelijk duurzaamheid en gebruikscomfort te creëren met het eenvoudigst mogelijke ontwerp.
Super-gebruiksvriendelijk GBS
In onze vakwereld is dit een bekend probleem. Onze klanten hebben vaak een peperduur geavanceerd beheerssysteem, maar niemand kent de instellingen of weet hoe ze aan te passen. De regeling is een ‘blackbox’ in het elektrische verdeeldbord voor de hvac. Controles en aanpassingen zijn werk voor een concultant die te duur is om uit te nodigen. De regeling van de toekomt is eenvoudig online bereikbaar en een handvol essentiële controles en bedieningen kunnen worden toevertrouwd aan een willekeurige leek in de organisatie. Deze regeling past ook de volledige klimatisering, in elke ruimte afzonderlijk, automatisch aan de aanzigheid van mensen aan.
Energiemonitor
In de toekomst heeft elk gebouw een monitor die het energieverbruik van elk onderdeel van de technieken (HVAC, licht, water,…) apart meet en opvolgt. Deze monitor vergelijk het verbruik met eerdere metingen, met weersomstandigheden en met de gegevens van andere gelijkaardige gebouwen. De monitor waarschuwt de beheerders automatisch over afwijkingen zonder deze mensen gevoelloos te maken met een eindeloze reeks technische meldingen.
Uniformiteit
Minder diversiteit in complexe ontwerpen, gebouw-beheers-systemen en energiemonitoren. Bestaat er in de toekomst een ‘Google Maps’ voor de klimaatregeling en monitoring van gebouwen?
Hybride die werkt
Hedendaagse airco-toestellen kun je amper nog horen. Hoewel electreit nog redelijk duur is, kunnen ze in ons huidige klimaat, voor grote delen van lente, herfst en zelfs winter met een superieur rendement je huis verwarmen. Ondertussen laat je je originele verwarmingsinstallatie op gas of stookolie, (afgezien voor de aanmaak van sanitair warm water), buiten werking zolang het buiten niet echt koud is. Gecombineerd met zonnepanelen zul je er in de zomer vaak ‘gratis’ mee kunnen koelen. We denken dat het een luxe is die vooral particulieren zich in de toekomst moeilijk zullen kunnen ontzeggen. Dat is trouwens trend die David MacKay, net als de opkomst van elektrische auto’s, lang geleden al heeft voorspeld.
https://www.havacman.be/7-redenen-om-sewtha-te-lezen/
Wat denk jij? Hoe zie jij de toekomst van HVAC?